Algemene acupunctuur

Algemene acupunctuur

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al meer dan vierduizend jaar wordt toegepast. Het is de belangrijkste vorm van geneeskunde in China a, Japan en meerdere Oosterse landen. Sinds de jaren zeventig is acupunctuur aan een opmars begonnen in het Westen. Waar men 40 jaar geleden nog erg sceptisch stond tegenover deze toen nog onbekende geneeswijze, wordt acupunctuur de laatste jaren steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd. Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.
Acupunctuur Maartje Kuyken
Acupunctuur Maartje Kuyken

hoe werkt acupunctuur?

In ons lichaam is er een continue stroom van energie (Qi). Deze energie circuleert door het lichaam via energiebanen, meridianen genoemd. Die meridianen zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Samen vormen ze een complex netwerk dat voor een goede en complete energiedoorstroming in het ganse lichaam zorgt. Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Een verstoring in die energiestroom kan veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf (bv. koude, wind, bacteriën, virussen, …), door overbelasting, stress, hevige emoties/trauma’s,…. In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur een uitkomst bieden. Door het aanprikken van bepaalde punten op de meridianen met fijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de energiestroom en zo de disbalans in het lichaam weer herstellen. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit ‘zelfherstel’ weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn. In de Chinese Geneeskunde wordt er echter niet alleen naar de ziekte gekeken, maar naar de mens in zijn totaliteit.

Welke aandoeningen komen in aanmkering voor acpunctuur?

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgie, reumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels,…). Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van pijn.
Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten:

Bij lichaamsacupunctuur brengt de acupuncturist fijne, steriele wegwerpnaalden in ter hoogte van de acupunctuurpunten. Het doel is ” het harmoniseren van yin en yang” , de energiedoorstroming in het lichaam te herstellen, de basis van acupunctuur. Elk acupunctuurpunt heeft een eigen functie en ook de combinatie van welbepaalde punten heeft een specifiek effect.

De oudste verwijzingen naar het gebruik van cupping zijn afkomstig uit China. Samen met acupunctuur, Tuinamassage en kruiden. Cupping maakt deel uit van deze traditionele lichaamswerken en fysiotherapie van de Chinese geneeskunde. Geschriften uit 28 na. Chr. en een traditioneel gezegde beweren dat acupunctuur en cupping, meer dan de helft van de kwalen genezen.

Ondertussen heeft Cupping of Cuppingmassage ook zijn plaats gevonden in de moderne westerse wereld.

De sporen van cupping massage duiken steeds vaker op in het straatbeeld en ook sporters en sterren worden regelmatig gespot met de typische, rode cupping-plekken. En dat is niet voor niets, want de van oorsprong Chinese massage kent vele voordelen. Cupping gebruikt zuigkracht (vacuüm) om de huid en het onderliggende weefsel te behandelen. De cups worden op de huid geplaatst en handmatig of met een pomp vacuüm gezogen, waardoor ze het ondergelegen weefsel omhoogtrekken. Vervolgens blijven de glazen cups ongeveer 15 minuten op hun plek zitten of wordt ermee over de huid gemasseerd. De resultaten zijn indrukwekkend.

Voordelen van cupping:

– vermindert pijn en zwellingen.

– maakt verkleefd littekenweefsel los

– maakt blokkades en spierknopen los.

– doet afvalstoffen verwijderen.

– vermindert stagnaties.

– verbetert de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Te behandelen klachten met cupping:

– rug –en nekpijn.

– algemene spierpijnen.

– littekenweefsel losmaken: na operatie of keizersnede.

– cellulitis.

– meridianen in balans brengen.

Tijdens de behandeling kunnen er lokaal rode plekken ontstaan, dit is gebruikelijk en deze plekken verdwijnen na enkele dagen. Tevens kan de behandeling pijnlijk aanvoelen doordat het weefsel gespannen is. Dit kan geen kwaad en verbetert ook na een aantal behandelingen.

Tarieven:

Per cuppingsessie: 30min: 35 euro.

Moxatherapie is het branden van een gedroogd kruid (Artemesia vulgaris of bijvoetkruid) op de ingebrachte naald of een acupunctuurpunt. Aangezien de geur nogal sterk is, gebruikt men in de moderne acupunctuur vaak de moxalamp, die eveneens diepe warmte genereert.

Dit is het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwakke elektrische stroom. De elektrische stimulatie verhoogt het effect van acupunctuur en wordt vooral bij pijnklachten gebruikt.

Maartje Kuyken