Prenatale- & postnatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam heel wat fysieke veranderingen: de zwangerschap beinvloedt ondermeer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Hierdoor krijgt elke zwangere vrouw wel eens af te rekenen met allerlei ongemakken: rugklachten, bekkenpijn -en instabiliteit, spierkrampen, vocht in benen, voeten en handen, urineverlies, benauwdheid -en kortademigheid, diastase van de rechte buikspieren,.. Door het aanleren van de juiste technieken, specifieke oefeningen en het geven van dagelijkse tips, kunnen we deze klachten aanpakken zodat de zwangere vrouw zo optimaal mogelijk kan functioneren en kan genieten van haar zwangerschap. Daarnaast leer je ook ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en worden er tips en advies om weëen op te vangen gegeven en perstechnieken aangeleerd om de baby uit te drijven. We streven naar een zo natuurlijk mogelijke bevalling.
prenatale_kine
prenatale-kine
Ik werk in mijn sessies prenatale kinesitherapie vooral volgens de holistische principes; elke vrouw wordt in zijn totaliteit benaderd; zowel het fysieke als het psycho-emotionele aspect komen aan bod. Elke zwangerschap is uniek en verloopt anders, elke vrouw gaat er op haar manier mee om: ik speel dan ook telkens op jouw specifieke behoeften en noden in en probeer door mijn ervaring een zo goed mogelijk antwoord te geven op al je vragen. Daarom werk ik altijd individueel en niet in groepjes. Tevens wordt er ook veel aandacht besteed aan de bewustwording van de zwangerschap en het kleine wondertje in de buik. Het is tenslotte toch een heel speciaal avontuur en gevoel wat je als vrouw zijnde mag meemaken. Soms hoor je wel eens: Bevallen kan je niet leren: we gaan op ons oerinstinct af, maar toch: ” een goed geïnformeerde en voorbereide vrouw is er 2 waard! “

  1. kennismaking, anamnese, goede houding, bewustwording van het lichaam en zwangerschap, ruimte geven, algemene tips in ADL en advies ter voorkoming van bekkenpijn.
  2. bekkenbodem: uitleg en oefeningen.
  3. bekkeninstabiliteit: uitleg, hoe voorkomen, stabilisatie oefeningen.
  4. belang van ademhaling en stretching.
  5. massage en ontspanningsoefeningen.
  6. arbeid en bevalling: theoretische uitleg over de arbeid en bevalling, inleiden, epidurale verdoving, knip, keizersnede,..
  7. arbeid: oefeningen om weeen op te vangen.
  8. geboorte: aanleren van perstechnieken.
 

Tijdens de laatste 4 sessies mag (niet verplicht) de partner ook meekomen.

Het ideale moment om de prenatale sessies te starten is rond 28 weken zwangerschap. De sessies zijn dan afgerond rond 36 weken zwangerschap. Ze zitten dan nog fris in het hoofdje tegen dat de bevalling eraan komt en kan je nog genieten van je laatste maandje zwanger zijn..

Postnatale kinesitherapie

Na de bevalling gaat de meeste aandacht natuurlijk naar jullie kleine ukje, toch is het belangrijk om je eigen lichaam ook weer in conditie te krijgen. Postnatale kinesitherapie richt zich op het herstel van je lichaam en conditie.

Door het gewicht van de baby -en de passage van de baby door de bekkenbodemspieren, wordt de bekkenbodem tot wel 8 keer meer dan zijn lengte uitgerokken en kunnen er rekkingen en scheurtjes in de bekkenbodem ontstaan, wat kan leiden tot incontinentie (vooral urineverlies) of verzakkingen (van baarmoeder, blaas of dikke darm). Ook je buikspieren zijn uitgerokken geweest door de groei van de baby in je buik. En door de hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap zijn de spieren en ligamenten rond je bekken heel wat lakser geworden. Tijdens de postnatale sessies wordt de meeste aandacht besteed aan het terug optrainen van deze spieren.

Natuurlijk is er ook even mama-me time: 1 volledige sessie wordt besteed aan een massage van de nek – schouder – rug -en bekkenregio van de mama.
De laatste sessie wordt de kleine ukkepuk verwend met een babymassage, die ik aanleer aan de ouders. ( je hartendiefje is natuurlijk welkom tijdens alle sessies, want het is vaak moeilijk om opvang te vinden :))

postnatalekine

  1. anamnese gesprek (verloop zwangerschap, bevalling, bespreking postnatale sessies), bekkenbodem: uitleg en oefeningen.
  2. bekkeninstabiliteit: uitleg en oefeningen.
  3. stabilisatie oefeningen op matje.
  4. stabilisatie oefeningen op matje.
  5. ontspannende rugmassage mama.
  6. stabilisatie oefeningen op bodybal.
  7. stabilisatie oefeningen op bodybal.
  8. babymassage. (deze kan omgedraaid worden met de massage van de mama).
 

De oefeningen worden zo opgebouwd en individueel aangepast zodat ze voor elke mama haalbaar zijn en zijn allemaal makkelijk thuis uit te voeren, zodat we optimaal resultaat behalen.

Het beste om te starten met de postnatale kinesitherapie is ongeveer 6 weken (8 weken voor een keizersnede) na de bevalling. Je bent dan op controle geweest bij de gynaecoloog, die kijkt of alles in orde is en geeft groen licht om te starten met de postnatale kine.

Maartje Kuyken