Manuele therapie

Manuele therapie

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of gereduceerd worden.

De manueel therapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie. Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen.

Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandeld zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen; klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; artrose van de heup; lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen; bepaalde vormen van duizeligheid die gecombineerd met nekklachten.

 

Er wordt overwegend met zachte technieken behandeld. Afhankelijk van de klacht en van de patiënt worden soms manipulaties aangewend. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de patiënt. De manuele manipulatie is pijnvrij en van heel korte duur. Tijdens een dergelijke correctie hoort/voelt de patiënt wel eens een knappend of “krakend” geluid. Dit geluid ontstaat door het ontsnappen van luchtbelletjes die zich in het betrokken gewricht bevinden. Dit fenomeen heeft als gevolg dat het gewrichtssmeer (synovia) opnieuw beter functioneert en dat het behandelde gewricht zich vrijer kan bewegen.

Manuele therapie

Maartje Kuyken