Relaxatietherapie

Relaxatietherapie

Relaxatietherapie is een bijzondere behandelingsvorm binnen de kinesitherapie.

In deze therapie worden relaxatieoefeningen niet alleen gegeven om stress te behandelen, maar bieden ze een wijdverspreid en veelgebruikt hulpmiddel voor een breed gamma van doelen. Zo is het doel van een behandeling om tekenen van spanning te herkennen en inzicht te krijgen in de manier waarop men met stress omgaat en onderzoeken en vinden van betere manieren om die ongezonde stress om te buigen.” (Van Kampen & Vervaecke, 2014).

“Iemand ontspannen is relatief eenvoudig, iemand tot innerlijke rust brengen is een kunst.” – quote Centrum OpenMind

 

De huidige maatschappij legt een steeds grotere druk op ons mensen, en dit gaat vaak ten koste van rust, vrije tijd en ontspanning. De digitale wereld en andere grote bronnen van stress zijn bijna continu aanwezig, waardoor we al snel in een vicieuze cirkel van overprikkeling terecht kunnen komen. Deze vicieuze cirkel uit zich op termijn in diverse fysieke en psychische klachten.

Vaak als we eenmaal in deze vicieuze cirkel terecht gekomen zijn, en er te veel spanning en stress aanwezig is in ons lichaam, is het niet meer vanzelfsprekend om rust te vinden. We raken verder en verder uit balans en zien vaak geen lichtje meer aan het einde van de tunnel.

Uit de vicieuze cirkel raken is absoluut niet eenvoudig, maar met de juiste begeleiding en technieken kan deze cirkel doorbroken worden en kan er stap voor stap een nieuw evenwicht, een nieuwe balans, ontstaan.

 

Relaxatietherapie werkt niet enkel op fysiek niveau, maar tracht zoveel mogelijk de oorzaak van de stress aan te pakken zodat je fysiek en mentaal terug naar je comfortzone gebracht wordt.

In eerste instantie leren we gedurende de sessies in de relaxatietherapie de betekenis van onze klachten juist te interpreteren. We leren klachten te zien als signalen van het lichaam die ons vertellen dat een grens bereikt is.

Relaxatietherapie is eerst en vooral leren luisteren naar het verhaal van je lichaam, groeien naar inzichten en bewustwording en evolueren naar een betere balans tussen draagkracht en draaglast door doelgerichte ontspanningsoefeningen en stresshanteringstechnieken.

In tweede instantie proberen we je persoonlijke veerkracht te herstellen en verhogen, en je als persoon terug in je kracht te brengen door je te ondersteunen bij het maken van bewuste keuzes in je leven.

 

De relaxatietherapie is gebaseerd op het gebruik van volgende methodes:

  • Ademhalingstherapie
  • Progressieve relaxatie
  • Autogene training
  • Haptonomie
  • Mindfulness
  • Visualisatie en geleide fantasie
  • Yoga
  • Gebruik van metaforen en affirmaties
  • Meditatietechnieken

Relaxatietherapie kan toegepast worden in vele gevallen. Eén van de meest succesvol te behandelen pathologie is hyperventilatie. Andere veel voorkomende klachten zijn: CVS, fibromyalgie, migraine, ADHD, ADD, midlifecrisis, depressies, burn-out,…

Maartje Kuyken